Dintre toate parerile, cea pe care o avem despre noi înșine este cea mai importantă. Încrederea în sine este senzația interioară de putere pentru îndeplinirea propriilor dorințe. Această senzație ne permite să acționăm.
Mulți dintre noi avem tendința de a ne pune bariere singuri, gândindu-ne că nu suntem suficient de frumoși, de buni, de deștepți sau de perseverenți (și lista poate continua). Astfel ne creăm o imagine de sine deficitară, care nu este în conformitate cu realitatea, ci doar rezultatul propriei minți.
Vestea bună este că această imagine nu este bătută în cuie, o putem schimba prin mici acțiuni zilnice, astfel încât să devenim încrezători și conștienți de înzestrările, puterile și comorile din interiorul nostru.
Iată 10 pași pe care îî poți face pentru a crește încrederea în tine:
1. Fii recunoscător pentru momentul în care te afli acum și pentru tot ce ai realizat până în prezent.
Ia o foaie de hârtie și un pix și fă o listă cu succesele pe care le-ai obținut până acum. Chiar dacă nu ți-ai îndeplinit toate obiectivele pe care ți le-ai propus, trebuie să fii bucuros pentru cele pe care ai reușit să le bifezi. Contabilizează-le și bucură-te de ele! Te vei simți mai încrezător în forțele propri și impulsionat să acționezi pentru a completa lista.
2.Nu te compara cu alții!
Fiecare dintre noi suntem unici, originali și autentici în felul nostru – așa am fost creați. Avem câte o misiune individuală diferită și câte o viziune personală distinctă, drept urmare nu vom avea niciodată aceeași cale în viață cu o altă persoană. Așadar, oprește-te din a te compara cu cei din jur! Vei salva energie, pe care o poți folosi în mod constructiv pentru tine însuți!
3. Fă mișcare!
Alocă-ți minimum 30 de minute pe zi pentru a face mișcare. Nu este niciun secret că sportul este benefic atât pentru corp, cât și pentru minte. După antrenament, în organism se eliberează endorfine, lucru ce îmbunătățește starea de spirit.
Dacă ești total sedentar(ă), începe cu jumătate de oră de mers pe jos, zilnic, timp de două săptămâni. Apoi, găsește o activitate care îți face plăcere, poți alege înotul, fitnessul, mersul pe bicicletă, alergatul sau sporturi de echipă precum baschetul, voleiul sau fotbalul.
Încă din primele zile în care adaugi mișcarea în agenda ta zilnică, te vei simți mai energic, iar în timp, vei sesiza schimbări seminificative asupra imaginii și sănătății tale!
4. Alege-ți un stil vestimentar care să te avantajeze și care să te reprezinte.
Identifică paleta cromatică ce ți se potrivește și care îți dă o stare bună de spirit. Documentează-te despre croiurile care sunt concepute conform tipologiei corpului tău și dă frâu liber imaginației întru a crea ținute cu lucrurile pe care le ai deja în garderobă. Înainte să ieși din casă, fii mulțumit(ă) de imaginea din oglindă și nu uita să o accesorizezi cu cel mai important element, zâmbetul! ☺
5. Administrează doza zinlică de motivație!
Cu toții avem zile în care nivelul de motivație nu este atât de ridicat. Din fericire pentru noi, trăim într-o eră în care accesul la informație este nelimitat. Citește o poveste inspirațională, setează-ți remindere pe telefon cu mesaje motivaționale, urmărește un film sau un discurs care să te împingă la acțiune, schimbă-ți imaginea de pe desktop cu un mesaj care să te impulsioneze!
6. Iubește-te! Acceptă-te! Iartă-te!
Iubește-te pe tine însuți fără a fi egoist. Fii conștient că ai fost înzestrat cu comori interioare proprii și este de datoria ta să le explorezi și să le fructifici. Acceptă-ți neputințele și limitările și focusează-te pe ceea ce este bun și frumos în tine. Iartă-te pentru greșelile și nereușitele tale și evită să te învinovățești când nu iese totul conform planului, dar caută să înveți din aceste experiențe.
7. Fă-ți timp pentru tine și ceea ce îți face plăcere.
Indiferent de cât de ocupați am fi, micile plăceri ale vieții nu trebuie neglijate. Oricare ar fi ale tale, fii sigur că îți aloci timp pentru a le onora. Dansează, fă o plimbare, mergi la o piesă de teatru, răsfață-te cu un masaj sau încearcă un lucru nou!
8. Adoptă o atitudine și o gândire pozitivă .
Suntem ceea ce gândim. Educă-te astfel încât gândurile pozitive să primeze în viața ta. O tehnică bună pentru a face asta este ca de fiecare dată când își trece prin minte un gând negativ, să îl ,,compensezi” cu două gânduri pozitive. De exemplu: ,,Sigur mă voi încurca din cauza emoțiilor la prezentarea pe care o voi susține” poate fi completat de ,,…dar exercițiul este singura cale de a mă perfecționa și conținutul acesteia este foarte convingător!”
9. Renunță la lucrurile toxice din viața ta.
Dacă există oameni sau lucruri care îți alimentează imaginea scăzută de sine, identifică-le și renunță la ele, oricât ți-ar fi de greu. Nu are rost să te înconjori cu oameni pe care nu ai cum să îi mulțumești niciodată sau de lucruri ce îți fac rău.
10. Fii responsabil și asumat!
Asumă-ți faptul că imaginea pe care o afișezi întregii lumi este transmisă din interiorul tău. Este responsabilitatea ta ca aceasta să fie una pozitivă. Îndrăgește-te și încrede-te în tine și cei din exterior vor rezona!
În final, sper că cei 10 pași v-au fost de ajutor și că v-au dat avânt să lucrați cu voi înșivă pentru a fi mai încrezători și implicit mai fericiți!
Cu drag,
Bianca.